Katastrofou je, že sa chlácholíme s úspechom a rezignujeme. Dôvodom tejto našej rezignácie je, že týmto chorobám sme pripísali veľkú moc a k víťazstvu nad nimi potrebujeme heroickú silu, ktorú nemáme. Ich výskyt na princípe „náhodnosti“ nás v tom len utvrdzuje. Nie je to však tak. Každý z nás má v moci týchto strašiakov do svojho života nevpustiť alebo ich z neho vyhnať. Sme schopní sa ich zbaviť a nevyžaduje to ani odriekanie a ani obeť.
Že táram? Položte si len otázku: „Prečo detská onkológia dosahuje väčšie úspechy v liečbe ako onkológia pre dospelých?“ Možno si poviete, že ide o mladý a silný organizmus. No ale veď ani dvadsať, tridsať, či štyridsať roční ľudia ešte nie sú na pokraji svojich síl a predsa je úspešnosť ich liečby oveľa nižšia ako u detí. Prečo? Dôvod je až banálny.
Základ je v znečistení nášho organizmu a ako vieme v „sajrajte“ sa môže a aj vyskytne hoc čo. U detí je toto znečistenie oveľa nižšie ako u dospelých, ktorí už mali k dispozícii dlhšiu dobu k jeho znečisteniu. Prečo k tomuto znečisteniu prichádza a ako sa ho zbaviť je podrobnejšie opísané v mojich troch predchádzajúcich článkoch na na túto tému pod názvom „Môže prevencia liečiť?“ Nie som utopista a preto viem, že ľudia sa k tomuto tvrdeniu postavia skepticky. Ani sa nečudujem. Veď všade počúvame o zložitosti sveta a života. Zaviedli sme tzv. relativizmus, aby sme si mohli všetko odôvodniť. Nevieme si ani predstaviť, že niektoré veci môžu byť aj jednoduché. Odôvodnenie však ešte nie je vyriešenie.
K presvedčeniu o možnosti nápravy ma vedie skutočnosť, že ani jediná bunka v našom organizme nevznikla z iného, ako z našej stravy alebo stravy našich rodičov, ako i to, že žiadna naša bunka nežije dlhšie ako my. Bunky sa množia a odumierajú. Niektoré žijú deň, niektoré niekoľko rokov. V priemere sa však každých jedenásť mesiacov naše bunky vymenia. Máme v moci zabezpečiť, aby novovznikajúce bunky boli na kvalitatívne vyššej úrovni, ako tie z ktorých sa skladáme teraz.
K zisteniu, že netáram môžete dospieť aj samy. Netreba k tomu ani veľa peňazí a ani markantne meniť svoj životný štýl. Treba v sebe len nájsť ochotu urobiť niečo pre svoje zdravie, venovať mu zhruba o dve minúty denne viac ako doteraz a investovať do neho cca 100,- Sk za mesiac. Priemerný fajčiar túto sumu u nás prefajčí za dva dni. To znamená, že ak nájde mesačne 1500,- Sk na podlomenie zdravia, tak na jeho podporu by tú stovku mohol zohnať. Nefajčiar zas tých 1500,- Sk na cigaretách ušetrí, tak má o dôvod viac poskytnúť tú stovku svojmu zdraviu.
Zhruba za 55,- až 75,- korún je u nás dostať v lekárňach a v čajovniach vlákninu, ktorej množstvo postačuje asi na mesiac. Jej konzumácia nám denne zaberie asi minútku. Druhú minútku nám zas zaberie konzumácia kvasených uhoriek alebo kvasenej kapusty. Uhorky a kapusta, ktoré prejdu procesom mliečneho kvasenia obsahujú, pre naše zdravie potrebné probiotické kultúry. (Nejde o zvláštne uhorky a kapustu. Ide o normálnu, klasickú kyslú kapustu a kvašáky.) Stačí denne len tak medzi prsty. Takže kilo kapusty, ktoré stojí asi 20,- Sk nám vystačí zhruba na mesiac. Táto kapusta a vláknina nás bude mesačne stáť tých sto korún, ktoré som spomínal. Že je to banálne jednoduché? Že to nemôže fungovať? Skúste a už po troch dňoch zistíte zmeny, najprv na stolici a o mesiac sa budete cítiť ako vymenený. Budete mať lepšiu náladu a viac energie. Odkiaľ sa zoberie tá energia, keď ju vláknina neobsahuje? Lepšie sa využije energia z našej stravy, ale hlavne ňou organizmus nebude musieť plytvať na odstraňovanie a uskladnenie látok, ktoré už mali byť z tela vylúčené. Tieto látky aj komplikujú činnosť endokrinného systému, ktorý má na starosti aj akúsi logistiku organizmu. Registruje ich aj napriek tomu, že tam už nemali byť.
Vlákninou a kapustou sa môžeme postarať o svoje zdravie. O naše choroby sa najlepšie vedia postarať lekári, ktorí sú na ne špecializovaní. Majú možnosti aj prostriedky k tomu, aby nás zbavili bolesti, akútnych chorôb, a pri zákerných chorobách nám môžu dať k dispozícii čas na zjednanie nápravy. Je potom len na nás, či ten čas využijeme na uzdravenie alebo prešustrujeme lamentovaním.
Áno, môžete sa postarať o svoje zdravie. Nadpis tohto článku však znie „Zdravie sebe a ostatným“. Čo môžete urobiť pre zdravie ostatných? Postačí tak isto maličkosť, ktorej treba venovať asi 10 minút mesačne počas jedenástich mesiacov. Ide o to, že väčšina ľudí mojim tvrdeniam nebude dôverovať i keď ich mám odskúšané. Preto od prvého apríla spúšťame projekt, ktorý potvrdí (alebo vyvráti) moje tvrdenia. Či sa moje tvrdenia potvrdia a ja som presvedčený, že áno, štatisticky vyhodnotíme a tým potvrdíme vplyv konzumácie vlákniny a probiotických kultúr obsiahnutých v kvasenej kapuste na ľudské zdravie. Tieto výsledky budú zverejnené a ponúknuté príslušným inštitúciam na ďalšie štúdie.
Takýto prieskum si však musíme vykonať my samy. Žiadna inštirúcia, možno okrem zdravotných poisťovní ho nemá v záujme. Jednoducho preto, že ak sa aj preukáže oprávnenosť mojich tvrdení, nik z tohto prieskumu nebude mať finančný zisk. Vláknina a kapusta sa nedá patentovať. Zdravotné poisťovne tento prieskum tiež nezafinancujú z obavy, že neprinesie mnou očakávané výsledky a potom by boli napadnuté za neúčelové plytvanie prostriedkami poistencov. Ak však prieskum očakávané výsledky potvrdí, môže to spustiť skutočnú reformu zdravotníctva. Mám o nej konkrétne predstavy. Som presvedčený, že u nás neprebehla žiadna reforma zdravotníctva, iba pokusy o reformu jeho financovania. Čo je síce tiež nutné, no nedá sa to povýšiť na reformu celého zdravotníctva. Nuž čo, celý prieskum je len na nás.
Celý prieskum spočíva v tom, že ak sa nájdu ľudia, ktorí sa pokúsia zdokonaliť si svoj zdravotný stav vyššie už uvedenou metódou, budú môcť vyplniť anonymný dotazník zverejnený na našej webovej stránke www.vap.sk. Každý potom e-mailom obdrží svoje číslo, pod ktorým bude u nás vedený a každý mesiac mu zašleme ten istý dotazník na znovu vyplnenie. Tieto informácie každý mesiac vyhodnotíme a zverejníme. Toto budeme sledovať jedenásť mesiacov, to znamená do 28.2.2008. kedy projekt ukončíme. Vypĺňanie týchto dotazníkov je tých 10 minút mesačne, ktoré môžeme venovať zdraviu ostatných. A prečo práve jedenásť mesiacov je zrejmé už z vyššie uvedeného.
Netreba sa toho báť. Vlákninu a kapustu môže jesť každý. Mladý, starý, zdravý, chorý. Nie je návyková (hoci by bolo dobré keby bola) a nedá sa z nej predávkovať. Každú pochybnosť o tomto projekte konzultujte so svojim lekárom. Spýtajte sa ho hlavne, či vám konzumácia vlákniny a kapusty môže uškodiť. Ak povie že áno, konzultujte s iným lekárom alebo na projekt jednoducho zabudnite. Môžete sa ho spýtať aj to, či vám môže pomôcť. N a túto otázku vám už môže odpovedať skepticky, nakoľko s titulu svojho postavenia môže propagovať iba vedecky podložené tvrdenia.
A čo z toho budú mať účastníci projektu? Pevné zdravie, dobrý pocit, že pomohli iným a my im ponúkame bezplatné poradenstvo v zdokonaľovaní zdravia. Jedná sa o to, že liečebný proces prevenciou sa dá aj urýchliť a zintenzívniť. Nie zázrakmi, ale čajmi, šťavami a inými výživovými produktami, ktoré sa nepriečia tvrdeniam modernej medicíny. Že ste to už skúšali a nefunguje to. Že vám po liečivých čajoch bolo horšie ako pred tým. Mohlo sa stať, bolo to úplne logické a normálne. Čaj vlastne urobil to čo mal, urobil to, čo ste od neho očakávali. Rozpustil usadeniny na orgáne, ktorý ste ním chceli liečiť a dal ich znovu do obehu, či už krvného alebo lymfatického. Viac od neho ani nemôžte očakávať a ani nemusíte. No tým sa zvýšila koncentrácia toxínov v organizme a ten sa ich pre nedostatok vlákniny nedokázal včas a účinne zbaviť. To malo za následok vami pociťované zhoršenie stavu. Organizmus tieto toxíny nemal možnosť vylúčiť a tak sa vrátili tam kde boli alebo sa usadili inde a spôsobili ďalší neduh. Keby ste však pili čaje počas užívania vlákniny, vláknina by umožnila včasné vylúčenie toxínov a iných usadenín rozpustených čajmi. Vtedy by ste spoznali „zázračnú“ moc čajov.
Na záver ešte dôležité upozornenie pred začiatkom konzumácie vlákniny. Vláknina upraví každú stolicu no raz musí cez tráviaci trakt prejsť. Preto ak máte problémy s vyprázdňovaním, treba sledovať pravidelnosť stolice. Ak na druhý deň po započatí konzumácie vlákniny nepríde samovoľne k vyprázdneniu treba použiť preháňadlo. Ak už raz vláknina prejde traktom, na preháňadlo môžete smelo zabudnúť. Zápchy už prestanú u vás existovať. No ani tvrdá stolica nie je žiadna výhra, no ak konzumujete pravidelne vlákninu, tvrdá stolica vás upozorňuje na dedostatok tekutín v tele. Treba zvýšiť príjem tekutín a dodržiavať pitný režim. Konzumácia vlákniny tento problém nemôže spôsobiť. Upozornenie sa týka iba ľudí, ktorí ho už majú.
Ďalšie informácie nájdete na našej stránke www.vap.sk pod heslom Zdravie sebe a ostatným.