sobota 20. januára 2007

Žení sa mi kamarát.

Vaše stretnutie splodilo semienko LÁSKY. Zrejme ste sa oň poctivo starali, keď vyklíčilo v rastlinku menom MANŽELSTVO. Manželstvo je priesada, ktorej sa najlepšie darí v prostredí, v ktorom živiny čerpá z oblasti majetku, zalieva sa vodou z mora zdravia a ohrieva ju slnko vzťahov. Ak sa oň chcete postarať tak dobre, ako ste sa starali o svoju lásku, keď prišlo k jej prerodu, máte možnosť tak učiniť iba starostlivosťou o svoj majetok, zdravie a vzťahy. Nenechajte to nikdy na náhodu. Vedome jej poskytujte živiny, vodu a teplo, aby z tejto priesady vyrástla rastlinka zvaná RODINA. Ako sa o ňu budete starať, tak sa vám odmení. Prinesie vám radosť z rozkvetu alebo sklamanie z vyhynutia.
Takto akosi som blahoželal svojmu priateľovi k dnešnému uzavretiu manželstva. Pri príležitosti tejto udalosti som sa rozhodol ponúknuť (tomu, koho to zaujíma) svoj pohľad na rozvodovosť.

Pochopením príčiny rozvodov, máme v moci tejto udalosti predísť a ušetriť sa týchto nepríjemných skúseností. Podľa môjho názoru, existujú len tri príčiny rozvodov, ktoré sa teraz pokúsim predostrieť.
Príčina prvá:
Problémy, ako i pohoda v niektorej z oblastí zdravia, vzťahov a majetku do seba navzájom presakujú.
Manželstvo, jedena z foriem vzťahu, je živý organizmus, o ktorý sa treba starať. Bez starostlivosti neprežije nič. Formu postarania sa o „manželstvo“ v oblasti vzťahov opíšem v druhej a tretej príčine. Tu stačí, keď si uvedomíme, že problémy v oblasti zdravia a majetku sa prenesú aj do oblasti vzťahov, takže aj manželstva. Dôvodom tejto skutočnosti je to, že na svete neexistuje stagnácia (iba ak veľmi krátkodobá). Existuje len pokles alebo rast. Je mylné domnievať sa, že ak v niektorej oblasti budem pociťovať nedostatok, zostane uzatvorený v tejto oblasti a že sa nebude prehlbovať. Nedostatok čo i len v jednej z týchto oblastí, nie je schopný stagnovať, bez riešenia sa bude prehlbovať a nakoniec nás pripraví o „všetko“ aj v iných oblastiach. Na túto skutočnosť sme upozorňovaní už min. dvetisíc rokov výrokom:
„Lebo každému kto má bude dané a bude mať hojne, kto nemá, aj to čo má mu bude odňaté.“ (Matúš 25.29.) Nedá sa zobrať niekomu čo nemá. Preto tento výrok musel mať na zreteli práve vzájomné ovplyvňovanie sa týchto oblastí.
Takže prvú príčinu rozpadu manželstiev môžeme eliminovať jedine starostlivosťou o svoje zdravie a majetok.
Príčina druhá:
Kupujem to čo som nechcel a predávam čo nemám.
Zrodí sa v nás záujem o tú, ktorú osobu a z rôznych príčin sa ju snažíme získať. Tu začína pretvárka. Táto pretvárka väčšinou funguje vzájomne a zapríčiňuje, že sa ľudia ani po rokoch chodenia nepoznajú. Nezistia čo manželstvom kupujú. Kúpia pre svoj život nevhodného partnera. Netvrdím, že „zlého“, ale nevhodného. Tento „zlý“ partner môže byť vhodný pre niekoho úplne iného, ktorého však nestretne, lebo pretvárka ho pripútala ku mne.
Ako tomu predísť? Urobiť si poriadok vo svojej hlave a svoju pretvárku vylúčiť „predávaním“, toho čo mám. Ukázať to, aký som. Je lepšie ak sa vzťah rozpadne pred uzatvorením manželstva. Vylúčiť pretvárku partnera je možné sledovaním jeho správania sa ku svojej rodine a priateľom. Ak je drzí a agresívny ku nim, po svadbe bude aj ku nám, veď sa staneme jeho rodinou.
Tretia príčina:
Treťou príčinou je nestaranie sa o svoj vzťah. Nestačí ľúbiť a nedať to najavo. Lásku treba prejaviť. Ak ju nebudem systematicky prejavovať, dostanem sa do situácie, ktorá ma (v záujme zachovania vzťahu) prinúti ju dokazovať. A to sa nedá. Láska sa dá len prejavovať, nedá sa dokázať.
No čo máme „možnosť so zárukou“ vylúčiť zo svojho života rozvod?

Žiadne komentáre: