sobota 23. decembra 2006

Môže prevencia liečiť? (Pokračovanie)

Vieme, že nejestvujú ani zázračné lieky a ani všelieky. Sú potom ľudia sprostí, keď zanedbávajú prevenciu a skracujú si tým život? Nie. Len nemajú záruku v to, že prevencia im ho predĺži alebo skvalitní. Majú väčšiu šancu, ale istotu nie. Z konštatovania propagátorov racionálnej výživy na nás len tak lietajú percentá. Napríklad: „Ak budete konzumovať viac kapusty, znížite si riziko rakoviny konečníka o 40% a kopu iných.“ Je to síce overené, ale pre mnohých je to málo. Pýtajú sa: A čo tých ďalších 60%, tie sa nechávajú na náhodu? Sú tie choroby naozaj závislé na náhode? Nie.

Prvý krok k dosiahnutiu 99%-nej istoty je opísaný v mojom predošlom článku na túto tému. Tu ešte podotknem, že ani to posledné percento istoty, nie je závislé od náhody. O tom však neskôr.
Ak sa pravidelnou konzumáciou vlákniny postaráme o to, aby sa to, čo organizmus nepotrebuje včas dostalo z neho von, môžeme pristúpiť k druhému kroku liečebného postupu. Jáj, som vám dlžný ešte maličkosť. Ako tú vlákninu do tela dostať. Nie som utopista a viem, že ľudia sa k celozrnnému chlebu nevrátia. Budú radšej i ďalej papkať ten svoj mäkučký, chutnučký, na ktorý sú navyknutý. A ak by sa aj vrátili, dlho im to nevydrží. Bola by to obeť. Tá dlho nevydrží a nikto ju od nás ani neočakáva. Veď už aj Ježiš povedal: „Milosrdenstvo chcem a nie obeť.“ Tak odkiaľ tú vlákninu? Dostať ju skoro v každej lekárni, čajovni a na mnohých iných miestach.
A teraz ten druhý krok. Keď sme doriešili odpadové hospodárstvo organizmu už má význam postarať sa o jeho riadenie a logistiku. Tú má na starosti endokrinný systém. Jeho výkon zvyšujú probitické kultúry v tráviacom trakte. Ich najkvalitnejším a najprirodzenejším zdrojom je kvasená kapusta a kvasené uhorky. Nebojte sa netreba ich jesť kvantá. Stačí štipka. A nie je nutná ani pravidelnosť, ktorú vyžaduje konzumácia vlákniny. Tieto kultúry obsahujú aj niektoré jogurty a dostať ju aj v lekárňach. Ale kapusta je kapusta.
Je síce pravdou, že kapustu (pobitické kultúry) netreba konzumovať pravidelne, lebo vo vhodnom prostredí tráviaceho traktu, vytvoreného vlákninou sa výborne množia a vegetujú. Toto neplatí po konzumácií antibiotík a iných liekov. Antibiotiká zabíjajú, nie len našich nepriateľov, ale aj našich spojencov. Pozor, neagitujem proti antibiotikám. Pod lekárskym dohľadom a na základe lekárskeho doporučenia ich treba, v prípade potreby užívať. Vďaka nim sa mnohé, v minulosti smrteľné choroby, stali banálnymi. Ich účinku však nijako neprekáža konzumácia vlákniny a kapusty. Keď hovorím, že nie je nutné kapustu konzumovať pravidelne, hneď poviem aj to, že je dobré ju konzumovať čo najčastejšie. Obsahuje totiž prepotrebnú kyselinu listovú, o ktorej si povieme v ďalších článkoch. Nejedzte jej však viac, ako vám chutí, lebo sa vám sprotiví a už viete, že nik od vás nechce obeť a odriekanie. Pri konzumácií liekov však pár štipiek treba. Okrem iného preto, že sami seba presvedčíme o tom, že sa staráme aj o svoje zdravie, nie iba o svoju chorobu.
Keď dosiahneme účinnosť endokrinného systému blízku k 100% zaručíme si, že náš metabolizmus vyrobí z priatej potravy to, čo potrebujeme a to, čo nepotrebuje sa dostane tam kam má.
Ak však endokrinný systém, čo i len krátky čas, nepracuje tak ako má a pracuje nedokonale, metabolizmus nemá vrchnosť, nevie čo má vyrobiť a robí si čo chce. Zavádza možnosť „náhody“. Takto vzniká aj napríklad cukrovka, ku ktorej sa časom (zákonite) pridá zvýšený cholesterol a ten zapríčiní kardiovaskulárne choroby. A je vymaľované. Kde sa to však začalo?
Mohlo aj takto. Dostali sme napríklad angínu. Vďaka antibiotikám banálnu chorobu. Lekári nás z nej dostanú a my sme spokojný. No tým, že sme si oslabili logistiku organizmu v pankrease sa tvorí inzulín vtedy, keď nemá a netvorí, keď má. Toto sa párkrát zopakuje a sme jasný. Preto tvrdím, že aj tie najzávažnejšie choroby sú kumuláciou banálnych. Ježiš o tom hovorí: „Keď nečistý duch (banálna choroba) vyjde z človeka (odstránenie banálnej choroby), blúdi bez vody a hľadá odpočinok, ale nenachádza. I povie si. Vrátim sa do svojho domu odkiaľ som vyšiel. A keď príde nájde ho prázdny, vymetený a vyzdobený (naša spokojnosť). Vtedy odíde, vezme so sebou sedem iných duchov horších ako je on sám a vojdúc, prebýva tam. A tak sú posledné dni toho človeka horšie než prvé.“ (Matúš 12. 43.-45.)
To platí aj pre rakovinu. Moderná medicína ju vie liečiť a vyliečiť. Vie nádor odstrániť operáciou, zabiť ho chémiou alebo žiarením. Obáva sa však, ako na liečbu zareaguje organizmus, ako i recidívy. Organizmus však zareaguje tak oko vie. Môžme si však zabezpečiť kvalitu tejto reakcie, ako i zabrániť recidíve.
To čo ste sa dočítali v týchto dvoch článkoch, spolu so zásadami racionálneho stravovania vám ponúka prevenciu z 99%-nou zárukou. O tom jednom percente nabudúce a potom už o liečebnom postupe.

Žiadne komentáre: