utorok 2. januára 2007

Môže prevencia liečiť? III

Záverečná etapa cesty za zdravím sa práve začala. Je to cesta, na ktorej môže odzvoniť všetkým civilizačným chorobám. Je v našich silách sa po nej vydať.

Netvrdím, že vláknina je všeliek. Nie je. Nedokáže nahradiť nič, čo organizmus potrebuje. Nič síce nenahradí, no bez nej to jednoducho nejde. Žiadna továreň nie je schopná správne fungovať bez kvalitného odpadového hospodárstva. Ľudský organizmus je tiež továreň. Vláknina spĺňa v našom organizme funkciu tohto hospodárstva. Vláknina je len jednou z ôsmych nutností, ktoré treba telu dodať, aby mohlo riadne fungovať. Tých osem nevyhnutných a nazastupiteľných zložiek je: bielkoviny, cukry, tuky, minerály, vitamíny, vláknina, voda a pohyb.
Bielkovín, cukrov, tukov, minerálov a vitamínov je v našej strave dostatok. Niektoré štúdie hovoria o tom, že my Európania konzumujeme až trikrát viac potravy ako potrebujeme. Problém je skôr v jej rozmanitosti, na ktorú z dôvodov rodinných, stravovacích tradícií zabúdame. Jedno čínske príslovie upozorňujúc na nutnosť rozmanitosti našej stravy hovorí: „Ak zješ niečo, čo si nikdy nejedol, predĺži to tvoj život o 75 dní.“ Rozmanitá strava obsahuje všetky nutné zložky našej potravy spomínané v tomto odstavci.
O pitnom režime sa už popísalo toľko, že iste niet u nás človeka, ktorý by pochyboval o nutnosti jeho dodržiavania. Prečo ho však mnohí nedodržiavajú? Jedni preto, lebo si nevedia predstaviť, pred čím všetkým ich môže dostatok tekutín ochrániť. Iní preto, lebo si jeho nedodržiavanie ani neuvedomujú. Neuvedomujú si, že naše telo nemá senzor smädu. Má len senzor dehydratácie, čo je vyššia úroveň smädu, pri ktorej však už vznikajú následky. Preto sa prijímanie tekutín musí stať návykom. Musí pre nás platiť: „Nepijeme preto, že sme smädní, ale preto, aby sme neboli smädný.“ Toto nám môže zabezpečiť jedine návyk. Bolo by však žiadúce, akosi pri tomto návyku opomenúť alkohol, aspoň vo väčších množstvách. Najlepšie je, ak si tekutiny dáme vždy na dohľad. Majme ich na očiach či už doma alebo v práci. To nám zabezpečí ich konzumáciu aj z nudy. Nebojte sa, vodou sa nedá predávkovať.
Pohyb nazývam vitamínom P. Nevyhnutnosť pohybu je tiež každému zrejmá. Väčšiemu užívaniu tomuto vitamínu nám bráni jedine pohodlnosť a lenivosť. Nikto, ani naše zdravie od nás nechce akési odriekanie alebo obeť. Nemusíme práve športovať ak sa nám nechce. Nemusíme navštevovať telocvične a posilňovne. Nemusíme sa nútiť na prechádzky v prírode. Nie preto, že by to bolo nezdravé alebo škodlivé. Jednoducho preto, že ak sa do toho nútime, dlho nám to nevydrží. Ak nám šport a prechádzky nespôsobujú radosť je úplne zbytočné sa k nim nútiť. No zbaviť sa lenivosti a pohodlnosti je nanajvýš nutné. Pre začiatok stačí urobiť o jeden krok viac ako včera. Raz za deň ísť domov po schodoch a nie výťahom. Nikto a nič od nás nechce rekordy, ale pohyb je jediná vec, ktorou môžeme presvedčiť svoje telo o našej ochote k činnosti. táto činnosť je vlastne symbolom života. Činnosť je bytie, nečinnosť je nebytie.
No a z ôsmych nevyhnutných vecí nám zostala už iba vláknina. O nutnosti jej konzumácie sa môžete dočítať v prvých dvoch článkoch s týmto názvom. Tu sa obmedzím len na odôvodnenie, prečo sa vám môže zdať, že vláknine pripisujem väčšiu dôležitosť ako ostatným siedmym nevyhnutnostiam. Nie je to pravda. Nevyhnutné pre naše zdravie sú všetky.
Ale ako som už napísal, výživových nevyhnutností máme dostatok. Pohyb a pitný režim má dostatočnú propagáciu. Len o vláknine sa píše, že by sme jej mali konzumovať viac, len mi v tejto osvete akosi chýbal dôvod nutnosti jej konzumácie. Toto mohlo zvádzať niektorých čitateľov k domnienke, že vlákninu pokladám za zázračný liek. Taký ešte nemáme a ešte dlho mať nebudeme.
Nemáme síce zázračný liek, ale zatiaľ máme aspoň zaručené východisko. Dodržiavanie zásad opísaných v týchto troch článkoch vám je schopné s 99%-nou istotou zabezpečiť zdravie. Viem, o čom hovorím. Niekoľko ľudí už absolvovalo túto liečbu prevenciou a každý z nich si svoje neduhy vyliečil. Účinnosť tejto liečby je zatiaľ 100%-ná. Medzi vyliečenými chorobami je aj cukrovka, vysoký cholesterol, alergie a iné. Nemožné? Možné. Ja som dokonca presvedčený, že pri dodržaní týchto zásad sa na 100% môže zvýšiť úspešnosť modernej medicíny v liečbe nádorových ochorení.
Čitateľovi sa môže natískať otázka, že ak je liečba 100%-ná, prečo ponúkam len 99%-nú záruku. Z jediného dôvodu. No ani to jedno percento nie je závislé na náhode, ale na nevyhnutnosti. To jedno percento ovplyvňuje stres. Pod vplyvom stresu prechádza telo do režimu akcie. V tomto režime je pripravené jedine na útok alebo útek. Ničoho iného nie je schopné. V tomto stave je všetko, čo sa v tele stará o zdravie a to imunitný systém, endokrinný systém a iné vyradené spod kontroly. Preto si orgány môžu robiť čo chcú na princípe náhodnosti. Ježiš nás na to upozorňoval otázkou: „A tým, že ste ustarostení, kto z vás môže predĺžiť svoj vek čo aj len o lakeť?“ (Matúš 6.27.) Mnohým môže prekážať náboženský nádych týchto článkov. Nemá však žiadny iný význam, ako upozorniť čitateľa, že už stáročia sú známe tieto skutočnosti, akurát si z nich nič nerobíme. Je nám ľahšie lamentovať, že nemáme šťastie alebo nadávať na náhodu, osud, či boha. Teraz už vidíte, že s tým majú pramálo spoločného.

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

I will not concur on it. I over nice post. Expressly the designation attracted me to study the intact story.

Anonymný povedal(a)...

Nice dispatch and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Gratefulness you on your information.

Anonymný povedal(a)...

Opulently I assent to but I dream the list inform should prepare more info then it has.